Haber

Ukrayna Büyükelçisi Rusya’nın itirazlarının reddedilmesinden memnun

Ukrayna Büyükelçisi Anton Korinevich????????? Rusya’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Rusya’ya karşı açtıkları “soykırım suçlamaları” davasında öne sürdüğü “yetki” ve “kabul edilebilirlik” ilkelerine ilişkin itirazların reddedilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Ukrayna’nın UAD’deki davalarını takip eden Büyükelçi Korineviç, kararın açıklandığı oturumun ardından basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın itirazlarının reddedilmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve davanın esasına girdiklerini belirtti.

Korinevich, Kiev yönetimini suçlayan Rusya’nın soykırım iddialarının asılsız olduğunu ve bu tür suçlamaların Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Kararı zafer olarak nitelendiren Korinevich, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna son vermesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna’nın çeşitli mahkemelerde dava açarak Rusya’yı durdurma çabalarının devam edeceğini kaydeden Korineviç, bu davalarda sonuna kadar gidileceğini vurguladı.

Korinevich, Rusya’dan tazminat talep edeceklerini de belirtti.

Ukrayna’nın Rusya’ya “soykırım” davası

Ukrayna, Rusya’nın “Donetsk ve Luhansk bölgelerinde soykırım işlendiği” iddialarına karşı 26 Şubat 2022’de Rusya’ya karşı UAD’de dava açtı.

Rusya’nın kamuoyuna yaptığı açıklamalarda Ukrayna’yı haksız yere soykırımla suçladığını vurgulayan Ukrayna, bunun 1948 BM Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiğini savundu.

Rusya’nın kendisini haksız yere soykırım yapmakla suçladığını kaydeden Ukrayna, mahkemeden Ukrayna’nın soykırım yapmadığının ilan edilmesini istedi. Ukrayna, onarılamaz zararların önlenmesi ve hak ihlallerinin önlenmesi için mahkemeden acil “ihtiyati karar” almasını talep etti.

UAD, 16 Mart 2022 tarihli ihtiyati kararında Rusya’dan, 24 Şubat 2022’de Ukrayna topraklarında başlattığı “askeri operasyonun” derhal durdurulmasını talep etmişti.

Mahkemenin yetki kararı

BM yargı organı, bugün UAD’de gerçekleştirilen halka açık oturumda, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı “soykırım suçlamaları” davasında “yargı yetkisi” ve “kabul edilebilirlik” kurallarına ilişkin kararını açıkladı.

Mahkeme, Rusya’nın 6 itirazından 5’ini reddederek, Ukrayna’nın 1948 BM Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davayı görme yetkisinin bulunduğuna hükmetti.

UAD, Ukrayna’nın açtığı davanın “kabul edilebilirlik” koşullarını sağladığını ve davanın esasına ilişkin inceleme yapacağını belirtti.

Bu durumda Mahkeme, Rusya’nın Ukrayna’da soykırım yapıp yapmadığına ilişkin bir karar vermeyecek, yalnızca Rusya’nın Kiev yönetimini soykırım yapmakla suçlamasının BM Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali anlamına gelip gelmediğini araştıracak.

Mahkemenin kararı Ukrayna ve Rusya için bağlayıcı ve nihai olmakla birlikte, taraflarca temyiz edilememektedir.

Rusya’nın “soykırım iddiaları”

Rusya, Rus etnik kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki halka soykırım yapıldığını iddia ederek Ukrayna topraklarına askeri operasyon başlattı.

Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti, Rusya da bu yönetimleri tanıdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, amaçlarının “Kiev’in soykırımına maruz kalan insanları korumak ve Ukrayna’yı Nazizm ve militarizmden arındırmak” olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu