Kürt düğününde gözaltına alınanlar anlattı: Gözdağı vermek istediler
Eskisehir’de Nüfusunun çoğunluğu Kürt olan ve yaklaşık 170 haneden oluşan Kireç köyünde muhtarın evli oğlu Mustafa Doğan için 5-6 Ağustos’ta düğün yapıldı. Düğüne gidenler Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti. Düğün sonrasında çalınan müziklerle örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle 23 kişi gözaltına alındı; İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Düğün sahibi ve köy muhtarı Doğan, şunları söyledi: “Oğlumun düğünüydü. Birkaç yabancı vardı. Onları düğünün ev sahibi olarak davet ettik. Düğün oldukça kalabalıktı. Bu rahatsızlık yarattı. “Artık herkes tedirgin” dedi.
‘SOSYAL MEDYA ŞİFRELERİMİZİ ALDILAR’
Gözaltına alınanlardan Sadık Kolan, yaşananları şöyle anlattı: “5-6 Ağustos’ta düğün oldu. Bir ay önce kameramanlara baskın yaptılar. Kameralarına ve kayıtlarına el koydular. Ertesi Salı günü gözaltına alındık. Bazıları gözaltına alındı. 8 saat gözaltında tutuldu, çalan müziğin anlamını sordular.” “PKK ve KCK terör örgütü mü? Dağda akrabalarınız var mı? Daha önce gözaltına alındınız mı?” ” gibi sorular sordular. Sosyal medya hesaplarımızın şifrelerini aldılar. ‘Bizim zafer işaretiyle bir sorunumuz yok, biz sadece şarkı çalınırken zafer işareti yapmanızla ilgileniyoruz’ dediler. Müziğin Türkçe anlamlarını yüzümüze okuyorlar.”
‘YENİ BİR DÜĞÜN OLDU, SESSİZ OLDU’
Gözaltıların ardından aynı köyde bir düğün daha yapıldığını ancak bu kez ‘sessiz’ düğün yapıldığını belirten Kolan, amacın korkutma politikası olduğunu söyledi: “Hafta sonu düğün vardı. Bu kez insanlar neredeyse düğüne gitmemeye çalıştı. Düğün sakin bir ortamda gerçekleşti. Bu düğüne katılan sanatçı da gözaltına alındı. Müzisyen bu kez şarkılarını seçici bir şekilde seslendirdi. Bazı şarkıları korkuyla söyledi. Ondan bazı şarkılarını çalmasını istedik ama çalmadı. Bu bir yıldırma politikasıdır. “Bunda gözaltıların etkisi oldu.”
‘DEVLET KABUL EDİLMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ’
“Bu müzik 30 yıldır çalınıyor. Kolan, “Hiçbir sorun olmadı, bu düğünde neden sorun çıktı?” dedi. ve şöyle devam etti: “Çünkü bu düğün çok kalabalıktı. Bölgede çok gürültü yaptı. Dayanamadılar. Büyük bir Kürt topluluğu vardı. Buradaki büyüklerin, ağaların, beylerin yüzde 80’i katıldı. düğün.. Devlet buna dayanamadı. Bu şekilde korkutmak istediler. Devlet, Eskişehir’de muhteşem bir Kürt düğünü olduğunu kabul etmedi. Kolluk, düğün sahiplerine ‘Beğenmedim’ dedi. Düğünü kabul edemedim, şehit oldum, üç kurşun yedim, öyle bir şey, “Ben düğünü kabul edemem” dediler.
‘BU ŞARKILAR SUÇ İSE BU ŞARKILARI YASAKLAYIN’
Tutuklu avukatları da durumu ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi: “Tekrarlanan sorular vardı. Bu tarz müziğin çalınmasının nedenini incelemeye çalıştılar. Hukuki bir değerlendirmesi yoktur. Çalınan müziği bir organizasyonla ilişkilendirmenin bir anlamı yok. Burada müzik çalınıyor. Örgüt propagandası yok. Sanki suç işleniyormuş gibi bir hava yaratılarak kişilerin gözaltına alınması yasal değildir. Eğer öyleyse bu müziğin yasaklanması gerekir. “Yasaklama kararı olmamasına rağmen insanları bu şekilde korkutmaya çalışıyorlar.”
Müzisyenler olayla ilgili konuşmak istemediklerini belirtti.