Haber

BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz Tahıl Girişimi küresel gıda güvenliğini ilerletiyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Karadeniz Tahıl Girişimi, Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye ve BM’nin desteğiyle küresel gıda güvenliğini ilerletme olasılığını ortaya çıkardı” dedi. söz konusu.

Guterres, Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına yaklaşırken düzenlenen BM Genel Konseyi’nin Ukrayna Özel Acil Durum Oturumunda konuştu.

Uluslararası hukuku ve BM Tüzüğü’nü ihlal eden saldırının Ukrayna’nın ötesinde etkilerinin olduğuna işaret eden Guterres, “İlk günden beri söylediğim gibi Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı çok taraflı sistemimizin temel taşlarını ve değerlerini sınamaktadır.” dedi.

BM Tüzüğü’ne göre tüm üyelerin başka bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik tehdit veya güç kullanmaktan kaçınması gerektiğini hatırlatan Guterres, BM’nin pozisyonunun çok net olduğunu ve Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve ifade ettiği toprak bütünlüğüne bağlılıkları.

Karadeniz Tahıl Girişimi

Guterres, Ukrayna halkının yaklaşık yüzde 40’ının insani yardıma muhtaç olduğunu ve temel altyapıların hedef alındığını kaydetti.

BM’nin yardım konusunda birçok farklı girişimi olduğunu ve geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya 5,6 milyar dolarlık yardım çağrısı başlattığını hatırlatan Guterres, üye ülkelerden “tam destek” istedi.

Guterres, “Türkiye ve BM’nin desteğiyle Karadeniz Tahıl İnisiyatifi, Ukrayna ve Rusya’nın küresel gıda güvenliğini ilerletme olasılığının önünü açıyor. Bazı zorluklara rağmen, Ukrayna’dan yapılan tahıl ve diğer gıda sevkiyatları fark yaratıyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın gıda ve gübre ürünlerinin dünya pazarına ihracatını kolaylaştırmak amacıyla BM ile Rusya arasında imzalanan mutabakat zaptı’nın uygulanmasının önündeki engelleri de kaldırmaya çalıştıklarını belirten Guterres, bu girişimlerin Rusya için önemli olduğunun altını çizdi. küresel gıda güvensizliğine karşı mücadele ettiğini belirterek, “Milyonlarca insana fayda sağlayan bu tür girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Guterres, taraflar arasındaki derin güvensizliğe rağmen esir değişimi gibi konularda ilerleme kaydedildiğini ve bu çabaların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Artan askeri hareketliliğin özellikle nükleer tesislerin bulunduğu bölgelerde büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Guterres, Ukrayna’daki tüm nükleer santrallerin güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, savaşın aynı zamanda bölgesel istikrarsızlığı ve küresel gerilimi tetikleyerek değerli konulara kaynak aktarımını zorlaştırdığını belirterek, nükleer silah kullanımına yönelik örtülü tehditlerin kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Guterres, uçurumdan dönme zamanının geldiğine işaret ederek, “Savaş çözüm değil, sorun savaş. Ukrayna halkı çok acı çekiyor. Ukraynalılar, Ruslar ve herkesin barışa ihtiyacı var. Barışı sağlamak zor gibi görünse de” Şu anda kalıcı barışın BM Şartı’na ve uluslararası hukuka dayanması gerekiyor.Çatışma “Devam ettiği sürece bunu başarmamız zor olacak. Kaybedecek vaktimiz yok.” uyarısında bulundu.

Tasarı oylanacak

Rusya-Ukrayna Savaşı birinci yılına girerken, BM de hafta boyunca hem Genel Konsey hem de Güvenlik Konseyi çerçevesinde bölgedeki son güvenlik durumunu görüşecek.

Bugün yapılacak Genel Kurul’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 70’ten fazla ülkenin temsilcisi konuşacak. Yarın devam edecek oturumda birçok ülkenin desteğini alması beklenen bağlayıcılığı olmayan bir karar oya sunulacak.

Karar taslağında üye devletlerden Ukrayna’da kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışı desteklemeleri istenirken, Rusya’dan tüm askeri güçlerini Ukrayna topraklarından çekmesi için davette bulunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu